Την τρίτη κατά σειρά συζήτηση με αφορμή την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη θα έχουν την Τρίτη οι αρμόδιοι Υπουργοί για Ευρωπαϊκά θέματα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η ατζέντα περιλαμβάνει τα κεφάλαια που αφορούν την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν μέχρι στιγμής για δέκα κράτη μέλη, τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών καθώς τα ευρήματα της έκθεσης για το 2021 ήταν γενικά θετικά και για τις πέντε χώρες.
Η συζήτηση αυτή γίνεται κατά τρόπο ώστε να έχει δομημένο χαρακτήρα, με την Επιτροπή να παρουσιάζει τα ευρήματα για κάθε χώρα, πριν δοθεί η ευκαιρία στον αρμόδιο Υπουργό ή εκπρόσωπο να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της επεξεργασίας των εισηγήσεων για τη χώρα τους.
Την Κύπρο στη συνάντηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ως αρμόδιος Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει επίσης την προετοιμασία για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 – 17 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επανέλθει στο ζήτημα της συνεργασίας για καταπολέμηση του COVID-19, θα εξετάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τις τιμές ενέργειες και θα συζητήσει τη Στρατηγική Πυξίδα γης ΕΕ και το μεταναστευτικό.
Την Τρίτη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί επίσης ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης, ειδικά σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια μετά και την κοινή Διακήρυξη του Μπρντο και την πρόσφατη συζήτηση για το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Σλοβενικής Προεδρίας είναι να υπάρξει αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά για έναρξη των διακυβερνητικών συναντήσεων με την Αλβανία και την Βόρειο Μακεδονία ακόμα και πριν τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά την Τουρκία, η ίδια πηγή επεσήμανε πως το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις σχέσεις με τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, σε σχέση και με τους λόγους που οδήγησαν στην έλλειψη προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Όπως είπε, πρόθεση είναι να υπάρχει κεφάλαιο για την Τουρκία στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επίσης, οι Υπουργοί αναμένεται πως θα υιοθετήσουν συμπεράσματα για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της ΕΕ για αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, καθώς και για ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.
Τέλος οι Υπουργοί θα προχωρήσουν σε ανασκόπηση των σχέσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σε σχέση την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή: ΚΥΠΕ